Artikel

AM omschakeling

Vanaf 1 september 2015 is NPO Radio 5 Nostalgia niet meer via de AM te ontvangen. Gelukkig kunt u op de volgende manieren naar ons blijven luisteren!

 • Via de kabel
  Is uw radiotoestel ingeplugd op het kabelnetwerk, dan kunt u per provincie de frequentie controleren. Belt u liever? 0800 0900 500 is de speciale frequentielijn van de NPO.
  Frequenties
 • Via uw digitale televisie
  Heeft u een digitaal televisie-abonnement? Dan heeft u naast allerlei televisiezenders hoogstwaarschijnlijk ook alle publieke radiozenders! Neem contact op met uw televisieprovider voor meer informatie.
  Digitaal tv kijken
 • Via het internet
  Zit u lekker achter de computer, met de tablet op schoot of bent u onderweg met een smartphone? Luister via de live-player of download de NPO Radio 5 app.
  Luister via de live-player
  Download de app voor iPhone/iPad
  Download de app voor Android
 • Via Digitale Radio+ (DAB+)
  Digital Radio+ (DAB+) zit gratis in de lucht, maar dan met digitale geluidskwaliteit en meer zenders. Deze dekking wordt nog altijd uitgebreid naar een optimale ontvangst in Nederland. Om Digital Radio+ te ontvangen heeft u een digitale radio nodig.
  Meer over Digitale Radio
 • Via internetradio
  Internetradio wordt gestreamd via het telecommunicatienetwerk. Daaraan zijn kosten verbonden afhankelijk van de tarieven die de serviceprovider berekent.
 • Via de satelliet/schotel
  NPO Radio 5 Nostalgia is ook via de satelliet te ontvangen.
  Overzicht Canal digitaal / M7 frequenties

Hulp nodig?

U kunt een mail sturen naar AM@Radio5.nl of een bericht achterlaten in ons gastenboek.

Waarom kan MAX niets doen aan de AM-omschakeling?

De bezuinigingen van het kabinet dwingen de publieke omroep tot keuzes. De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) heeft besloten de AM vanaf september 2015 af te schakelen.  Hiermee wordt 1,2 miljoen euro bespaard en het is een enorme ontlasting voor het milieu.

Aan het besluit om de AM af te schakelen kan MAX als omroep niets veranderen. U kunt de programma’s van MAX op NPO Radio 5 Nostalgia op verschillende manieren blijven beluisteren. Namelijk via de kabel, via internet, via satelliet, via digitale televisie én via digitale radio.

De nieuwe manier van radio luisteren is via digitale radio. Hoe werkt mijn digitale radio?

Wanneer u de digitale radio voor het eerst aanzet, druk dan op ‘full scan’ of ‘auto tune’ zodat alle stations in uw regio in het geheugen worden opgeslagen. Volg daarna de instructies op in de gebruiksaanwijzing van uw digitale radio. Als uw radio niet een automatisch update maakt van nieuwe zenders, druk dan regelmatig op ‘auto tune’.

Als u niet alle zenders ontvangt of u heeft wel ontvangt maar geen geluid, kunt u de volgende stappen doorlopen:

 • Op ‘auto tune’ drukken
 • Zet de radio op een andere plek en druk opnieuw op ‘auto tune’
 • Verplaats eventueel de antenne en druk opnieuw op ‘auto tune’

Meest gestelde vragen:

 • Hoe ontvang ik NPO Radio 5 Nostalgia na september 2015 in mijn auto?
  Voor de autorijder is de omschakeling van de AM het meest ingrijpend. U kunt een nieuwe digitale radio aanschaffen voor uw auto. Wij raden u aan contact op te nemen met uw garage voor de opties. Als u geen digitale radio wilt aanschaffen, dan is een smartphone of zakradio inpluggen op de bestaande autoradio/adapter ook een optie. Dan kunt u luisteren via de mobiele app van NPO Radio 5. Dit is een goedkopere optie dan een nieuwe autoradio kopen, maar let er wel op dat - als u geen wifi heeft - de kosten van de databundel kunnen oplopen.
  Meer info over NPO Radio 5 in de auto

 • Wat zijn de voordelen van digitale radio?
  Digitale radio heeft een betere kwaliteit dan de AM. U hoeft niet meer te zoeken naar frequenties, maar u kunt een zender op naam kiezen. De zenders verschijnen automatisch in het beeldscherm van uw digitale radio. Zowel publieke, commerciële, regionale en een aantal internetradiostations zijn te beluisteren via digitale radio. (Op dit moment zijn er nog geen regionale zenders te beluisteren, maar per 1 september 2015 moeten zij wel te ontvangen zijn via digitale radio). Digitale radio is voor iedereen gratis te ontvangen. U heeft geen internet nodig; alleen een digitale radio.

 • Wat kost een digitale radio?
  Er zijn verschillende modellen digitale radio’s en verschillende mogelijkheden, dus de prijzen lopen uiteen. Een digitale radio is te koop vanaf ongeveer 30 euro.

 • Is er een alternatief als ik geen digitale radio wil kopen?
  Ja, u kunt NPO Radio 5 Nostalgia ook ontvangen via de kabel, via digitale televisie, via het internet, via internetradio en via de satelliet/schotel.

 • Is digitale radio hetzelfde als internetradio?
  Nee, digitale radio zendt gratis uit door de lucht. Internetradio wordt uitgezonden via het telecommunicatienetwerk. Daaraan zijn kosten verbonden afhankelijk van de tarieven die de provider berekent. Digitale radio is gratis.

 • Wat is het verschil tussen digitale radio en digitale radio+?
  Digitale radio+ is de vernieuwde versie van digitale radio.

 • Waarom verdwijnt de AM? Verdwijnt de FM in de toekomst ook?
  De bezuinigingen van het kabinet dwingen de publieke omroep tot keuze. De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) heeft besloten de AM vanaf september 2015 af te schakelen. Hiermee wordt 1,2 miljoen euro bespaard en het is een enorme ontlasting voor het milieu. Aan dit besluit kan MAX als omroep niks veranderen. Digitale radio gaat uiteindelijk ook de FM vervangen. Wanneer de FM verdwijnt, is nog niet bekend.

 • Kan ik de Nederlanderse zenders ook in het buitenland via digitale radio ontvangen?
  Nee. Wanneer u de grens over gaat, zal uw digitale radio overschakelen naar het aanbod van dat land. U kunt wel via internet en via satelliet naar Nederlandse zenders in het buitenland luisteren.

 • Kan ik buitenlandse zenders ook in Nederland via digitale radio ontvangen?
  Nee. In Nederland kunt u alleen Nederlandse zenders ontvangen via digitale radio. Maar goed nieuws! U heeft vast al een (gewone) radio staan en daarop kunt u uiteraard naar buitenlandse zenders blijven luisteren want niet alle landen schakelen de AM af. Verder kunt u via internet naar alle internationale zenders luisteren.

 • Moet ik mijn oude radio weggooien?
  U kunt met uw oude radio nog gewoon naar de zenders op de FM luisteren, maar niet meer naar NPO Radio 5 want die zit op de AM en die verdwijnt in 2015.

 • Kan ik mijn draagbare radiootje blijven gebruiken?
  U kunt met uw oude radio nog gewoon naar de zenders op de FM luisteren, maar niet meer naar NPO Radio 5 want die zit op de AM en die verdwijnt in 2015.

 • Kan ik NPO Radio 5 nog via mijn wekkerradio ontvangen?
  Nee, u kunt met uw wekkerradio alleen nog naar de zenders op de FM luisteren, maar niet meer naar NPO Radio 5 want die zit op de AM en die verdwijnt in 2015.

 • Wat is de digitale frequentie van NPO Radio 5?
  De frequenties verdwijnen. U hoeft niet meer te zoeken naar frequenties, maar u kunt een zender op naam kiezen. De zenders verschijnen automatisch in het beeldscherm van uw digitale radio.

 • Waarom gaat NPO Radio 5 niet naar de FM?
  Op FM is geen plek meer voor extra zenders. Digitale radio is de radio van de toekomst en de FM gaat uiteindelijk ook verdwijnen.

 • Via welke manieren kan ik naar NPO Radio 5 luisteren?
  U kunt naar NPO Radio 5 luisteren via de kabel, via digitale televisie, via het internet, via digitale radio, via internetradio en via de satelliet/schotel.

Gesprek met Jan Westerhof van de NPO op 18 augustus 2015.

Gesprek met Jan Westerhof van de NPO op 21 oktober 2014.